Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer

Πέτρος Πάτρας

 

Εισαγωγή
Μετάβαση στο IEROPSALTIS.COM
Μηνιαία Μουσικά Αφιερώματα
Αρχείο Πολυφωνίας
Παραδοσιακά
Christmas Music
Μουσική MIDI
Αρθρογραφία
Δισκογραφία
  

  

 

        English

 

 

 

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Πέτρος Πάτρας γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1949 στο Θολοποτάμι της Χίου. Ασχολήθηκε με τη Βυζαντινή Μουσική από πολύ μικρός. Κρντά στον Πέτρο Δελερέ, Πρωτοψάλτη Κοιμήσεως Θεοτόκου Θολοποταμίου Χίου, είχε τα πρώτα «ακούσματα» και εν συνεχεία εμαθήτευσε στον Νικόλαο Χατζησταμάτη, Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Βικτώρων Χίου (Αμφότεροι μαθηταί του Γ. Βινάκη).

Ακολούθως μετεκόμισε στην Αθήνα το 1978 και αμέσως εφοίτησε στο Εθνικό Ωδείο, με καθηγητή τον Πρωτοψάλτη Χρήστο Χατζηνικολάου, απ’ όπου το 1985 απέκτησε Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής με βαθμό «Άριστα». Εν συνεχεία, εφοίτησε στο Ωδείο Αλίμου με καθηγητή τον γνωστό Πρωτοψάλτη Μανώλη Χατζημάρκο, απ' όπου απέκτησε Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής με βαθμό «Άριστα & Έπαινο».

Από το 1969 έως και το 1986 έψαλε σαν Πρωτοψάλτης και Λαμπαδάριος σε διάφορους Ναούς της Χίου και των Αθηνών. Από το 1986 έως σήμερα ψάλλει στον Άγιο Θωμά Αμπελοκήπων σαν Λαμπαδάριος με Πρωτοψάλτη τον Θεόδωρο Βασιλικό, με τον οποίο συνεργάζεται αρκετά χρόνια, συμμετέχοντας σε εκδόσεις κασετών, βιντεοταινιών, εκδηλώσεις Βυζαντινής Μουσικής σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία, Ισπανία, Κορσική, Κύπρο κλπ, καθώς επίσης σε εκπομπές Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης.

Με προθυμία επίσης συνεργάστηκε και συνεργάζεται με χορωδίες για την διεξαγωγή εκδηλώσεων Βυζαντινής Μουσικής και δημοτικού Τραγουδιού σαν Χοράρχης ή σαν Μέλος. Από το 1993 διδάσκει στο Διεθνές Ωδείο Αθηνών περιοχής Ηλιούπολης.

Έχει τιμηθεί από τον σύλλογο Φίλων Βυζαντινής Μουσικής, την Ένωση Ιεροψαλτών και διάφορους δήμους (Θεσσαλονίκης, Νίκαιας, Ιλίου κλπ)

Λατρεύει την Βυζαντινή και δημοτική Μουσική μας που είναι η μουσική του Έθνους μας και επιθυμεί να την μεταδώσει στα νέα παιδιά που είναι το μέλλον του τόπου μας για να διατηρηθεί η παράδοση και η πολιτιστική μας ταυτότητα.

 

Αγαπημένα Παραδοσιακά Τραγούδια
σε εκτέλεση Πέτρου Πάτρα
 

Αυτή τη νύχτα τη γλυκιά...

(912KB)

Τρία καράβια...

(599ΚΒ)

Η δασκάλα...

(584ΚΒ)

Θρήνος μεγάλος έγινε... (Μάρκο Μπότσαρη)

(1741ΚΒ)

Αυτά τα μάτια τα γλυκά...

(1061ΚΒ)

Θα πάρω μια ψαρόβαρκα...

(942ΚΒ)

Εμένα με το είπανε...

(1054ΚΒ)

Με μήνυσε μια αρχόντισσα...

(1218ΚΒ)

Έναν καιρό επήγαινα...

(1636ΚΒ)

 

Δείτε επίσης την προσωπική σελίδα του
Πέτρου Πάτρα στο
IEROPSALTIS.COM

 

 

Είσοδος Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer
 

Copyright © 2003 [ Vocal Music by Dimitrios Houpas ]. All rights reserved